- +

Årets lærling Publisert: 01.12.2015 15:14

Delte æren som «Årets lærling» i vest

Gøran Standal (24) fra Førde og Espen Vasseth (20) fra Stongfjorden i Askvoll er begge kåret til «Årets lærling» i bygg- og anleggsbransjen på Vestlandet. Gøran er betongfaglærling hos Brødrene Ulveseth i Bergen, mens Espen er tømrer hos Åsen & Øvrelid i Førde.

Premien til vinnerne på 10.000 kroner og et diplom ble overrakt av fagopplæringssjef Torbjørn Mjelstad i Hordaland fylkeskommune på et arrangement i regi av Entreprenørforeningen Bygg – Anlegg, Vestenfjelske avdeling. De to vant foran bergenserne Jan Olav Berentsen (26) på andreplass og Anders Gjesdal (19) som ble nummer tre. De utdanner seg begge i betongfaget som lærlinger hos henholdsvis Stoltz Entreprenør og NCC Anlegg.

Arets laerling 2015 Goran Standal og Espen Vasseth 2

Gøran Standal og Espen Vasseth delte førsteplassen i konkurransen om å bli «Årets lærling» i bygg- og anleggsbransjen på Vestlandet i 2015. (Foto: EBA Vestenfjelske).


Gøran Standal går læretiden hos Brødrene Ulveseth og jobber på boligprosjektet i Kronstadparken. Han gikk to-årig byggfagutdanning på Øyrane vidaregåande skule i Førde og etter militærtjenesten flyttet han til Bergen for å få lærekontrakt. Han skal avlegge fagprøve til sommeren.

Det er bedriftene som nominerer sine beste kandidater til konkurransen om å bli «Årets lærling», og de gir en vurdering av den enkeltes faglige kvalifikasjoner og personlige egenskaper. Betongbasen til Gøran så tidlig hans talent og gode holdninger. Han fikk tidlig ansvar for store dekkstøper, og utmåling og montering av sveiseplater og dekkantsikringer. I læretiden har han ikke hatt fravær og har levert svært gode resultater.

– Jeg ble overrasket og veldig glad for denne prisen, sier Gøran.

«Kanskje den beste vi har hatt»
Espen Vasseth gikk også på Øyrane vidaregåande skule og tok fagprøve i august i år. Helt siden han ble lærling har han jobbet hos Åsen & Øvrelid og har deltatt i flere boligprosjekter. «Espen er kanskje den beste lærlingen vi har hatt noen gang. Kombinasjonen av faglig interesse, kompetanse og gode sosiale ferdigheter gjør Espen til en «vinner» og en fremtidens mann som vi absolutt ønsker å satse på», uttaler daglig leder Finn Ove Øen i Åsen & Øvrelid. «Espen vil trolig få en strålende karriere enten han fortsetter som fagarbeider eller søker ytterligere utfordringer i faget.»

– Å bli «Årets lærling» gjør meg både stolt og takknemlig, sier Espen, som vurderer å gå videre på teknisk fagskole eller ta høgskoleutdanning for å bli ingeniør.

Arets laerling 2015 Gruppebilde

Fra kåringen av «Årets læring» i Hordaland og Sogn og Fjordane i 2015. Fra venstre Jan Olav Berentsen, Stoltz Entreprenør (nr. 2), Espen Vasseth, Åsen & Øvrelid (nr. 1), fagopplæringssjef Torbjørn Mjelstad i Hordaland fylkeskommune, Gøran Standal, Brødrene Ulveseth (nr. 1), Anders Gjesdal, NCC Construction (nr. 3), opplæringsleder Nils Arne Ødegård, BYGGOPP Sogn og Fjordane, opplæringsleder Jonny Olsen, BYGGOPP Hordaland, daglig leder Finn Ove Øen, Åsen & Øvrelid og adm. direktør Atle Ulveseth, Brødrene Ulveseth. (Foto: EBA Vestenfjelske).

Best blant over 300 lærlinger i bygg og anlegg
Kåringen av «Årets lærling» er gjort blant vel 300 lærlinger i entreprenørbransjen i Hordaland og Sogn og Fjordane. En jury bestående av representanter for BYGGOPP i Hordaland og Sogn og Fjordane, fagopplæringskontoret i Hordaland fylkeskommune og Fellesforbundet foretar den endelige bedømmelsen av bedriftenes kandidater.

 


På andreplass kom Jan Olav Berentsen fra Bergen som er lærling med ansettelse hos Stoltz Entreprenør. For tiden jobber han på et boligprosjekt i Fyllingsdalen og skal ta fagprøve til sommeren. Det skal også Anders Gjesdal på tredjeplass. Han er TAF-lærling fra Knarvik vidaregåande skule og er ansatt hos NCC Construction, divisjon Anlegg. Han får nå sin praktiske opplæring i forbindelse med bygging av parkeringshus i tilknytning til Telenor-bygget ved Birkelandskrysset. De to fikk diplom og hver sin sjekk på 5.000 kroner.


Rollemodeller
- Vinnerne i «Årets lærling» 2015 har i tillegg til å lære seg sine fag også tatt del i informasjonsaktiviteter på skolene for å fortelle om hva fagutdannelsen innebærer. De er fremragende rollemodeller, sier opplæringsleder Nils Arne Ødegård i BYGGOPP Sogn og Fjordane.

BYGGOPP tilrettelegger for opplæring innen bygg- og anleggsteknikkfagene og følger opp lærlingene. BYGGOPP har 60 medlemsbedrifter i Hordaland og 130 i Sogn og Fjordane.

- Vi vil takke bedriftene som gjør en veldig god jobb med å gi lærlinger den praktiske treningen de trenger for å få sin fagutdannelse, sier Jonny Olsen, opplæringsleder i BYGGOPP Hordaland.