- +

Bergens første byggdrifterlærling Publisert: 07.09.2015 09:21

Første byggdrifterlærling i Bergen.

 Tirsdag 1. september starter 17 år gamle Bernt-André Skulstad som lærling hos Backer AS i Bergen. Han blir dermed byens første lærling i byggdrifterfaget. Ordfører Trude H. Drevland ønsket ham lykke til da kontrakten ble signert fredag ettermiddag. Byggopp Hordaland har ambisjoner om å rekruttere mange flere lærlinger i byggdrifterfaget. 

Bent-André har gått to år på elektrofag på Bergen Maritime videregående skole med spesialisering i elenergi.

Atle Sylvarnes Bernt Andre Skulstad Trude Drevland Karl Stromsnaes

Fra venstre: Daglig leder i Backer AS Atle Sylvarnes, lærling Bernt-André Skulstad, ordfører i Bergen Trude Drevland og opplæringskonsulent i Byggopp Karl Strømsnæs

 – Planen var å få lærekontrakt på et skip, men da muligheten for å jobbe med byggdrift hos Backer dukket opp virket det mer interessant, sier Bernt-André, som allerede som 13-åring begynte å tjene sine egne penger i butikk. Nå går den unge bergenseren i gang med 3 ½ års læretid med opplæring i alle sider av byggdrifterfaget før han kan ta fagbrev. Backer Eiendom eier ca 60.000 kvm kontor-, sykehus-, helse-, skole- og kombinasjonslokaler i ulike bygg i Bergen og forvalter selv alle eiendommene i porteføljen. Den unge lærlingen skal derfor få nok å bryne seg på.

Vil lære av lærlingen

– Det er et samfunnsansvar å ta inn lærlinger, og det gjør vi gjerne. Samtidig tror vi en 17-åring med hans bakgrunn vil kunne tilføre vår virksomhet og våre medarbeidere mye verdifull kunnskap, ikke minst når det gjelder å ta i bruk ny teknologi i driften av våre mange bygg, sa daglig leder i Backer, Atle Sylvarnes.

Flere vil følge Backers eksempel

Ordfører Trude H. Drevland fremholdt at totalt er det over 250 ungdommer i Hordaland som nå trenger læreplass. – Bernt-André har vært heldig som har fått den første læreplassen i det nye byggdrifterfaget, og jeg håper flere vil gjøre som Backer og satse på ungdommen.

Det regner opplæringsleder Jonny Olsen i Byggopp Hordaland vil skje med det aller første. – Vi har dialog med flere eiendomsselskap og –utviklere i Bergen som har signalisert sterk interesse for å ta inn lærlinger i sine virksomheter.

 

Har ambisjoner for byggdrifterfaget


Både Olsen og opplæringskonsulent Karl Strømsnæs understreker at byggdrifterfaget er et satsingsområde for Byggopp Hordaland. – Vår ambisjon er at dette skal bli et av de største fagene for opplæringskontoret. I øyeblikket har vi oppfølgingsansvaret for 170 lærlinger i Hordaland, hvorav de fleste i tømrer- og betongfaget. Det spesielle med byggdrifterfaget er at lærlinger kan rekrutteres både blant elever som har valgt Bygg- og Anleggsteknikk og elever med annen byggrelatert kompetanse, noe Bernt-André Skulstad er et eksempel på. At han med sin elektro-bakgrunn satser på et fag som stiller større krav til breddekunnskap, er også en god illustrasjon på den omstillingsevnen som er nødvendig i dagens arbeidsmarked.

Se også BA sin sak om byggdrifterfaget

BA98939 4

Bilde fra BA publisert 31.08.15